WELCOME

Η κοινωνία της γνώσης και η οικονομία της καινοτομίας παρουσιάζουν με καταιγιστικό ρυθμό τις υποσχέσεις και τις προκλήσεις τους και εμείς καλούμαστε άμεσα να πάρουμε θέση.

Η παρουσία των γυναικών στο πεδίο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), στις τεχνο-επιστήμες, στον επιχειρηματικό στίβο, στους παραγωγικούς κλάδους, στην καινοτομία απέχει πολύ από τους στόχους που θα θέλαμε. Διαιωνίζεται μια κοινωνική αδικία απέναντι στο γυναικείο φύλο και τόσο η κοινωνία όσο και η αγορά εργασίας στερούνται πολύτιμου ταλέντου.

Στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων πιστεύουμε ότι ο τομέας των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας μπορεί να προσφέρει σημαντικές διεξόδους στις γυναίκες. Να συμβάλει στη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην αναπτυξιακή προσπάθεια της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης.

Η πρωτοβουλία να ξεκινήσουμε αυτή την ευρεία Ψηφιακή Συμμαχία για τη Γυναικεία Απασχόληση μας δίνει την ευκαιρία να δράσουμε συντονισμένα, σε πολλά και κρίσιμα πεδία: να προσανατολίσουμε επαγγελματικά τις γυναίκες στις ΤΠΕ και στην ψηφιακή οικονομία γενικότερα, να ευαισθητοποιήσουμε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς ώστε να δώσουν συνειδητά, περισσότερες ευκαιρίες στις γυναίκες σε πεδία των ΤΠΕ. Θα επιδιώξουμε να στηρίξουμε τις γυναίκες ώστε να διεκδικήσουν θέσεις ευθύνης στους χώρους της γνώσης, της οικονομίας, της καινοτομίας.

Παράλληλα, θα πρέπει να εξετάσουμε πρωτότυπους και άμεσους τρόπους για να αυξήσουμε την ελκυστικότητα των ΤΠΕ για τα κορίτσια στο σχολείο και αργότερα στο πανεπιστήμιο, και να προβάλουμε περισσότερο θετικά γυναικεία πρότυπα στην τεχνο-επιστήμη, στις νέες τεχνολογίες, στην ψηφιακή επιχειρηματικότητα.

Δεν μας αρκεί να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που να «χωράει» άνδρες και γυναίκες. Θέλουμε οι γυναίκες να συνεισφέρουν με τις ιδέες και το δυναμικό τους ώστε να συνεργαστούμε για να δημιουργήσουμε ένα μέλλον που να αξίζει στο σήμερα, αλλά κυρίως στο αύριο, στα παιδιά μας.

Βάσω Κόλλια
Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων
Υπουργείο Εσωτερικών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσορίζει με ιδιαίτερη χαρά τη δημιουργία μιας εθνικής πλατφόρμας και ενός Σχεδίου Δράσης στην Ελλάδα για την προώθηση περισσότερων κοριτσιών και γυναικών τόσο στα πεδία της τεχνο-επιστήμης, της μηχανικής και των μαθηματικών, όσο και σε θέσεις ψηφιακής απασχόλησης. Η ψηφιακή τεχνολογία δεν είναι πλέον μόνο για τους λίγους «κομπιουτεράδες». Είναι για όλους! Και είναι το μέλλον μας. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε κάθε Ευρωπαίος να γίνει «ψηφιακός». Δεν συνήθιζα να πιστεύω σε πρότυπα προς μίμηση, τώρα όμως βλέπω πόσο θετικό αντίκτυπο μπορούν να έχουν. Χρειαζόμαστε περισσότερα «ψηφιακά» γυναικεία πρότυπα!

Δεδομένης της δημογραφικής ανάπτυξης της Ευρώπης και της μη ανταπόκρισης στην όλο και αυξανόμενη ζήτηση για επαγγελματίες από την αγορά των ΤΠΕ, η προσέλκυση περισσότερων κοριτσιών στα πεδία της τεχνο-επιστήμης, της μηχανικής και των μαθηματικών είναι κρίσιμη. Θα υπάρξει αύξηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά 9 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως! Για τον λόγο αυτό, επιχειρήσεις, κυβερνήσεις, πανεπιστήμια και εκπαιδευτικοί πρέπει να εργαστούν από κοινού και διατομεακά.

Είμαι πολύ χαρούμενη που βλέπω να συμβαίνει αυτό στην Ελλάδα: η πάλλουσα τεχνολογική σκηνή της Αθήνας δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι πρωτοπόρος στην Ευρώπη στις ψηφιακές τεχνολογίες.

Σας εύχομαι ό,τι καλύτερο για το συναρπαστικό αυτό Συνέδριο.

Neelie Kroes
Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Υπεύθυνη για τη Digital Agenda for Europe

Ψηφιακές Δεξιότητες = Ψηφιακό Μέλλον για τα Κορίτσια!
Αποτελώντας το κεντρικό σημείο επαφής και το κυρίαρχο πολυσυμμετοχικό δίκτυο για τις γυναίκες στον τομέα των ΤΠΕ και στα πεδία της τεχνο-επιστήμης, της μηχανικής και των μαθηματικών, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τις Γυναίκες και την Τεχνολογία με ιδιαίτερη ευχαρίστηση ξεκινά συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και Έλληνες εταίρους. Στόχος μας, η ευαισθητοποίηση, η ανταλλαγή καλών εκπαιδευτικών πρακτικών στα πεδία της τεχνο-επιστήμης, της μηχανικής και των μαθηματικών απʼ όλη την Ευρώπη, η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και προγραμμάτων κατάρτισης στην ψηφιακή διακυβέρνηση, η υποστήριξη του γυναικείου ταλέντου στην έρευνα και στην καινοτομία και η διευκόλυνση της νεανικής γυναικείας επιχειρηματικότητας ώστε να συνάδει με τη βιομηχανία του πολιτισμού και της δημιουργίας, την ενέργεια, τη διατροφή, τη ρομποτική και τα μέσα ενημέρωσης.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τις Γυναίκες και την Τεχνολογία (ECWT) δεσμεύεται να προσδώσει προστιθέμενη αξία στη γνώση, στη δικτύωση και στην αποτίμηση των αποτελεσμάτων του Σχεδίου Δράσης που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη διάρκεια του Συνεδρίου.

Eva Fabry
Διευθύντρια
Ευρωπαϊκό Κέντρο για τις Γυναίκες και την Τεχνολογία
Σε  συνεργασία  με  το
Copyright © 2014 Women & Girls Go Digital Conference. All rights reserved | Disclaimer | Powered by ECWT